Super alimentul de nelipsit din dietele multora dintre noi, în formă naturală sau în combinații care mai de care mai năstrușnice, și-a făcut loc și în compoziția produselor cosmetice. Avocado este o sursă bogată de acizi grași Omega 3, de vitamine precum vitamina A, vitamina D și vitamina E. Extractele din Avocado sunt de aceea utilizate în industria cosmeticelor. În uleiul de Avocado găsim aceste substanțe benefice, iar dacă nu-l consumăm ca fruct în alimentație, putem profita totuși de efectele sale pentru îngrijirea, hidratarea și protejarea pielii.

Fructul este cunoscut încă de pe vremea civilizației aztece. Mai este denumit și ”unt vegetal” ori ”para de unt”. Inițial extras pentru întrebuințări cosmetice, uleiul de Avocado și-a găsit această utilizare pentru că penetrează cu ușurință pielea și este rapid absorbit.

Beneficii ale uleiului de avocado:

Ajută la vindecarea rănilor

Conținutul de acid oleic și acizi grași îl face să fie un bun promotor al vindecării leziunilor superficiale ale pielii. În produse farmaceutice cu aplicare topică, acest ulei stimulează sinteza de colagen și și reduce inflamația în timpul vindecării leziunilor.

CITEȘTE ȘI...  Cum să scapi de petele pigmentare de pe mâini

Calmează pielea arsă de soare

Antioxidanții prezenți în ulei nu numai că hidratează pielea, ci ajută și la calmarea arsurilor solare superficiale.Substanțele flavonoide, acidul fenolic, vitamina A, vitamina E, au efect puternic antioxidant și protejează pielea împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi din țesuturi ce pot degrada pielea, în special sub efectul razelor de soare.

Stimulează producția de colagen

Spre deosebire de steroizii farmaceutici, steroinii naturali din uleiul de Avocado sunt deosebit de eficienți în stimularea producției de colagen și tratează cu succes petele pigmentare ce apar odată cu înaintarea în vârstă. Acesta este unul dintre puținele uleiuri naturale ce și-au dovedit eficacitatea în menținerea vitalității pielii și datorită faptului că el conține lecitină, o substanță cu rol important în transportul nutrienților prin vasele de sânge capilare către straturile profunde ale pielii.

Reduce mâncărimea și inflamația pielii

Inflamarea țesuturilor dermei este redusă cu ajutorul vitaminei E, iar conținutul ridicat al acestei substanțe îl face să fie un ajutor important ori de câte ori avem de-a face cu expunerea pielii la factori de stres mecanic, termic, și chiar chimic. Astfel, uleiul calmează și hidratează zonele de piele care sunt uscate.

CITEȘTE ȘI...  Beneficiile uleiului de argan pentru piele

Cum să folosește uleiul de avocado pentru piele

El poate fi aplicat prin masare ușoară direct pe piele, după duș. Datorită faptului că se absoarbe cu ușurință, nu produce senzație de piele încărcată.

Poate fi folosit și pentru tratamentul scalpului în cazurile ușoare de mătreață, când aceasta este cauzată de uscarea excesivă a pielii capului.

Persoanele care au tenul gras îl pot folosi, însă e recomandată o oarecare precauție, pentru a nu accentua problemele legate de colmatarea porilor pielii.